Další řešitelé: Ing. Martin Plášil, Ph.D., Ing. Marie Straková, Ing. Ilona Mrhálková, Ing. Matěj Valenta
Odpovědný pracovník: Ing. Iveta Bošková, Ph.D.
Věcný obsah úkolu:
Cílem dotačního programu 18A Podpora provozu potravinových bank a dalších subjektů s humanitárním zaměřením je každoroční poskytnutí finanční podpory s cílem podpořit samotnou činnost potravinových bank (případně jiných obdobných subjektů) a tím přispět ke snížení plýtvání potravinami a podpořit distribuci potravin lidem na hranici hmotné nouze, kteří jsou bez adekvátního přístupu k základním potravinám. Účelem dotace je podpořit samotnou činnost potravinových bank (případně jiných obdobných subjektů) prostřednictvím příspěvku na mzdové a provozní náklady související se shromažďováním, skladováním a přidělováním darovaných potravin.
Výstupem TU bude analýza vyplacených podpor dotačního podprogramu 18A za rok 2021 a výpočet možnosti sazby dotace (příspěvku) např. na 1 t potravin, která by dosavadní nákladový způsob výplaty dotace mohla nahradit. Sazba by měla zahrnovat náklady na shromažďování, skladování a přidělování darovaných potravin.
Návrh sazby by měl případně také zohledňovat celkový objem shromážděných potravin. (např. nastavení 2 až 3 pásem příspěvku dle celkového objemu potravin.