Přejít k hlavnímu obsahu

Změny ve struktuře nákladů výkrmu prasat v České republice

Tamáš, V., Peterková, J.

Moderní chov prasat má v České republice dlouholetou tradici a jedná se o stabilní odvětví živočišné výroby. Jeho hlavním úkolem je vyrábět vysoce kvalitní vepřové maso, které musí splnit všechny požadavky zpracovatelů a konečného spotřebitele. Vepřové maso zaujímá po desetiletí v ČR první místo ve spotřebě na obyvatele/rok a tvoří více než 50 % celkové roční spotřeby masa. Toto odvětví hraje také důležitou roli pro producenty obilovin a přispívá tak k celkové stabilitě zemědělského sektoru. Zvyšující se dovozy jsou hlavním důvodem, proč mnoho českých chovatelů své chovy zredukovalo nebo zcela ukončilo svou činnost. Snížení počtu prasat v posledním desetiletí je odrazem nabídky a poptávky po prasatech. Cílem tohoto příspěvku je vyhodnotit změny ve struktuře nákladů na výkrm prasat a ukázat, jak se tyto změny projevily v konkurenceschopnosti českých chovatelů prasat. Volba optimální strategie chovu a výživy prasat je ovlivněna nejen požadavky na bezpečnost potravin, požadavky na kvalitu a cenovou dostupnost, ale také požadavky na dobré životní podmínky zvířat, ochranu životního prostředí s důrazem na udržitelnost výroby a vysoké hygienické normy. Tyto opatření přinášejí vysoké investice a provozní náklady, které se promítají ve zhoršené ekonomice produkce vepřového masa.

Tamáš, V., Peterková, J.
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2015, 152, Vol. 63 (2015), Issue 4, s. 1387-1393