Přejít k hlavnímu obsahu

Životaschopnost farem v přírodně znevýhodněných oblastech ČR

Hlavsa, T., Hloušková, Z., Špička, J., Štolbová, M.

Kniha představuje nový pohled na hodnocení životaschopnosti farem v českých oblastech s přírodními znevýhodněními. Zaměřuje se na vyjádření a měření ekonomické životaschopnosti a udržitelnosti v zemědělství, hodnotí a navrhuje možná řešení pro měření životaschopnosti v oblastech s přírodními znevýhodněními. Na základě konkrétních výsledků výzkumu se zabývá i relevantními otázkami přístupů k volbě metod umožňujících vyšší objektivizaci výsledků z hlediska hodnocení hospodaření zemědělců v méně příznivých oblastech v podmínkách České republiky. Část publikace je věnována historickému kontextu vývoje problematiky na evropské i české úrovni, a to včetně charakteristiky finanční podpory podniků v méně příznivých podmínkách po roce 1948, po r. 1898 a následně i po vstupu do EU v rámci aplikace evropské koncepce podpory hospodaření v méně příznivých oblastech České republiky. Významná část knihy je zaměřena na pojetí životaschopnosti zemědělských podniků, jejímu vymezení a modelování. Z hlediska východisek a zaměření vlastního výzkumu, včetně zdůvodnění volby postupu řešení, jsou zde vymezeny, diskutovány a hodnoceny možné přístupy jakož i ukazatele relevantní pro vyjádření ekonomické životaschopnosti a příjmové úrovně podniků v zemědělství. Za účelem specifikace ekonomické životaschopnosti farem je vytvořen ukazatel Farm Economic Viability založený na čisté přidané hodnotě upravené o pachtovné, nákladové úroky a oportunitní náklady kapitálu vztažené ke mzdovým nákladům a oportunitním nákladům práce. Vlastní modelování životaschopnosti a identifikace významných faktorů je provedeno pomocí logistické regrese. Na základě rešerše je proveden výběr faktorů, které mohou životaschopnost ovlivňovat, ty jsou pak v empirické části testovány. Za nejvýznamnější faktory ovlivňující klasifikaci farem na životaschopné a neživotaschopné považujeme produkčně nákladové ukazatele, především pak nákladovost produkce, produktivitu kapitálu a práce, dále pak výrobní zaměření farem. Za nevýznamné faktory lze označit např. podíl ostatní produkce, nebo hektarovou výměru podniku. Výsledky ukazují rozdíly v úrovni životaschopnosti mezi jednotlivými typy znevýhodněných oblastí, zároveň je dokladován rozdílný vliv faktorů ovlivňujících životaschopnost v těchto oblastech. Navrhované přístupy měření a modelování životaschopnosti rozšiřují stávající používané postupy a poskytují tak další vhled do ekonomiky farem hospodařících v méně příznivých oblastech. Zvolené postupy umožňují též identifikovat kritické meze proměnných a odhadnout tak rizikové hranice signalizující menší životaschopnost farem.

Hlavsa, T., Hloušková, Z., Špička, J., Štolbová, M.
Kniha, ISBN 978-80-7676-247-3