Článek se zabývá analýzou strukturálních a ekonomických ukazatelů podniků Výroby potravinářských výrobků CZ-NACE 10 podle výrobních oborů a zároveň podle velikosti podniku – male, střední a velké v letech 2010 až 2014. Údaje za poslední sledovaný rok jsou dopočtem Ministerstva průmyslu a obchodu.
První část článku dokumentuje základní ukazatele a podíly malých, středních a velkých podniků v Evropské unii (EU) na těchto ukazatelích. Tyto údaje jsou komparovány s Českou republikou (ČR). Navazuje detailnější vývoj strukturálních ukazatelů v ČR dle jednotlivých oborů včetně jejich ekonomiky.
Velikostní členěni podniků vychází z metodiky ČSU. Malé podniky jsou podniky s počtem zaměstnanců do 49 osob, střední zaměstnávají 50 až 249 osob a velké firmy mají vice než 250 zaměstnanců. V rámci ochrany individuálních dat nejsou uvedeny celkové počty velkých podniků a v oboru Zpracovaní a konzervovaní ryb, korýšů a měkkýšů se uvádí kategorie malých a středních podniků celkem.
Stěžejní je v rámci potravinářského průmyslu Výroba potravinářských výrobků, kde se nachází celkem 7 477 malých a středních podniků (7 154 malých a 323 středních). Ve výrobě nápojů je 1 211 malých a 46 středních podniků. V malých podnicích Výroby potravinářských výrobků v roce 2014 pracovalo celkem 23 823 osob, ve středních 31 817 osob.
Náglová, Z., Mezera, J.
Potravinářská revue, rok 2015, č. 6, s. 66–71, ISSN 1801-9102