Příspěvek se zabývá hodnocením dílčích opatření v rámci "Spolupráce při vývoji nových produktů, postupů a technologií, resp. inovací v potravinářském průmyslu". Jedná se o dílčí opatření v rámci Programu rozvoje venkova (I. 1.3.2). Hodnocení se týká současného programového období, ale se záměrem přípravy nového programového období 2014-2020. Posílení spolupráce a faktorů urychlení inovačních procesů v potravinářství může působit jako nástroj k získání konkurenční výhody pro budoucí období. Zjištění jsou založena na průzkumu on-line u inovujících potravinářských firem. Jde o inovace produktů a procesů. Šetření prokazují i efektivnost snížení energetické náročnosti, zvyšování produktivity a zlepšování systémů logistiky a distribuci. Průzkum je však pouze orientační ho charakteru. Proto byl průzkum doplněn analýzou projektů týkajících se zmíněných opatření a rozhovory s manažery podniků. Výsledky ukázaly, že podpora umožňuje zúčastněným podnikům snížit zadluženost. Také se ukázala potřeba zjednodušení systému podpor a zkrácení administrace žádosti, zejména pro malé podniky.
Mezera, J., Němec, R., Špička, J.
Agricultural Economics – Czech 60, 2014 (7): IV–V, s. 295-300, ISSN 01399-570X