Článek se zabývá problematikou českého zemědělství a potravinářského průmyslu a je tedy rozdělen do dvou částí. První se zabývá konkurenceschopností české zemědělské prvovýroby a druhá část se zaměřuje na ekonomickou výkonnost českého potravinářského průmyslu. Cílem první části článku je posoudit důležitost vybraných rostlinných a živočišných komodit v českém zemědělství za pomoci vybraných ukazatelů – míry soběstačnosti a indexu RCA doplněných přehledem o vývoji produkce, spotřeby, cen zemědělských výrobců a agrárního zahraničního obchodu za roky 2007-2014. Cílem druhé části článku je zhodnotit strukturu českého potravinářství a vývoj hlavních ekonomických ukazatelů v čase a zároveň stanovit pozici a významnost jednotlivých oborů v českém potravinářství. Dle výsledků je konkurenčně úspěšnější rostlinná produkce a část živočišných komodit, avšak zejména ty s nízkou přidanou hodnotou. Dominantními obory potravinářství jsou obory 10.1 Zpracování a konzervování masa a výroba masných výrobků, 10.7 Výroba pekařských, cukrářských a jiných moučných výrobků a 10.8 Výroba ostatních potravinářských výrobků. Je zde nejvíce podniků v rámci potravinářského průmyslu a obory jsou rovněž největšími zaměstnavateli a významně se podílí na celkových tržbách potravinářství. Ve zmíněných oborech dochází k poklesu počtu zaměstnanců, je zde velmi nízká produktivita práce. Vzhledem k tomu, že se jedná o stěžejní obory českého potravinářského průmyslu, je třeba zvyšovat jejich výkonnost a účelně využívat investice, aby došlo k lepšímu hodnocení agrární produkce.
Náglová, Z., Menzlová, J., Bošková, I., Špička, J., Mezera, J.
Ekonomika poľnohospodárstva, roč. XV, rok 2015, č. 4, s. 45–63, ISSN 1338-6336