Článek se zabývá analýzou ekonomiky výkrmu kuřat a produkce vajec v období 2019 až do 1. čtvrtletí 2023, přičemž výsledky za rok 2022 a 2023 byly odhadnuty. Během analyzovaného období 2019-2023 vykazovala ekonomika výkrmu kuřat ztrátu, což bylo ovlivněno nízkými realizačními cenami v souboru podniků, jež nepokrývaly výrobní náklady. V roce 2022 a v prvním čtvrtletí roku 2023 ceny vstupů narůstaly (především v oblasti krmiv a ostatních přímých nákladů a služeb). Nicméně důležité pozitivní změny byly nastoleny díky systematickým podporám směrovaným do sektoru drůbeže. Tyto podpůrné mechanismy měly zásadní vliv na zlepšení ekonomiky výkrmu kuřat. Po zohlednění těchto podpůrných opatření byl výkrm kuřat v roce 2020 ziskový, naopak v letech 2019 a 2021 nebyl dosažen zisk ani po zahrnutí podpor. Pro rok 2022 a 2023 se předpokládá, že díky růstu realizačních cen a také mimořádné podpoře sektoru výkrmu kuřat dojde po započtení podpůrných opatření pravděpodobně k významnému zlepšení rentability výkrmu kuřat. Lze hodnotit, že současný vývoj výkrmu kuřat pod vlivem uvedených faktorů směřuje k očekávané ekonomické životaschopnosti v následujících letech.
Boudný, J., Charvátová K., Jochymková, K.
Náš chov, Volume 2023, Nr.10, 2023, p. 44-46, ISSN 0027-8068.