Maso a masné výrobky jsou základními komponentami výživy. Česká republika má dlouhou tradici v oboru Řezník – uzenář a maso a masné výrobky jsou významnou součástí potravinářského průmyslu. Bohužel se však tato část potravinářského průmyslu potýká na jedné straně s dlouhodobě významnými dovozy masa z okolních zemí a na straně druhé čelí nízkému zájmu mladých lidí o uplatnění v oboru. Zejména po vstupu ČR na jednotný evropský trh v roce 2004 se nízká konkurenceschopnost českých zpracovatelů masa odrazila v záporné bilanci obchodu s touto komoditou. Cílem článku je podrobně a za delší časové období zhodnotit vývoj a strukturu českého zahraničního obchodu s masem a masnými výrobky, a to i v kontextu obchodu s živými zvířaty a potravinářských výrobků. Součástí práce je identifikace skupin výrobků, u nichž má ČR komparativní výhodu a u nichž má komparativní nevýhodu.
Pohlová, K., Mezera, J., Špička, J.
Acta Oeconomica Pragensia. Volume 24, Number 02. 2016, s. 63-80. Online ISSN 1804-2112