Přejít k hlavnímu obsahu

Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování

Číslo projektu: TL01000071
-
Agentura, vypisující organizace:

Technologická agentura ČR, program ÉTA

Doba řešení celkem:

2,5 roku, 1.3.2018 – 31.8.2020

Nositel projektu:

Technologické centrum Akademie věd České republiky

Spolunositel projektu:

MEDIAN s.r.o., Zachraň Jídlo, z.s., Ústav zemědělské ekonomiky a informací

Odpovědný řešitel:

Ing. Iveta Bošková, Ph.D.

Řešitelský kolektiv:

Ing. Marcela Tuzová, Ph.D.

Věcný a časový postup řešení úkolu:

Snížení potravinových ztrát, omezení plýtvání potravinami a předcházení vzniku potravinového odpadu je v zájmu potravinové politiky České republiky i ostatních států EU.

Cílem projektu RedPot bylo navázat na doporučení pro mapování a sledování potravinových ztrát ze sociálního, ekonomického a environmentálního hlediska, která byla vypracována v rámci evropského projektu EU FUSIONS, a navrhnout opatření pro jejich snížení ve veřejném stravování v České republice. V rámci projektu byl i) kvantifikován potravinový odpad (ztráty) ve vybraných řetězcích jídelen a restaurací s rychlou obsluhou, proveden odhad množství odpadu a ztrát v celém segmentu rychlého stravování v ČR; ii) byly identifikovány příčiny potravinových ztrát ve vybraných provozovnách a z nich odvozeny obecné faktory, které způsobují potravinové ztráty v jídelnách a rychlém občerstvení; a iii) byla navržena opatření pro redukci potravinového odpadu / ztrát v segmentu veřejného stravování pro praxi, podpůrné (nevládní) organizace a statní správu. Výsledkem je vytvoření odborného podkladu z oblasti omezení potravinových ztrát pro kvalifikované politické rozhodování státní správy a tvůrců politik a současně návrh inovací technologických a organizačních postupů vybraných řetězců veřejného stravování. Výsledky měření objemu ztrát, příčiny ztrát a doporučení k jejich snížení jsou shrnuta v příručce „JAK ŠETŘIT JÍDLEM: PŘÍRUČKA REDUKCE PLÝTVÁNÍ POTRAVINAMI VE VEŘEJNÉM STRAVOVÁNÍ“ a na plakátu „JAK ŠETŘIT JÍDLEM: DOPORUČENÍ PRO JÍDELNY A RYCHLÁ OBČERSTVENÍ“.

Příručka a plakát jsou k dispozici zde:

Plakát

Příručka

Využitím výzkumných a participativních metod projekt přispěl ke spolupráci podnikatelské, akademické, neziskové i rozhodovací sféry.

Projekt (č. 2018TL01000071 s názvem Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování) byl řešen s finanční podporou Technologické agentury ČR, z Programu na podporu aplikovaného společenskovědního a humanitního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací ÉTA.

Obrázek
Logo technologické agentury čr
Obrázek
Logo redukce plýtvání potravin ve veřejném stravování