Agentura, vypisující organizace:
Technologická agentura ČR, program ÉTA
Doba řešení celkem:
2,5 roku, 1.3.2018 – 31.8.2020
Nositel projektu:
Technologické centrum Akademie věd České republiky
Spolunositel projektu:
MEDIAN s.r.o., Zachraň Jídlo, z.s., Ústav zemědělské ekonomiky a informací
Odpovědný řešitel:
Ing. Iveta Bošková, Ph.D.
Řešitelský kolektiv:
Ing. Marcela Tuzová, Ph.D.
Věcný a časový postup řešení úkolu:
Snížení potravinových ztrát, omezení plýtvání potravinami a předcházení vzniku potravinového odpadu je v zájmu potravinové politiky České republiky i ostatních států EU.
Cílem projektu RedPot bylo navázat na doporučení pro mapování a sledování potravinových ztrát ze sociálního, ekonomického a environmentálního hlediska, která byla vypracována v rámci evropského projektu EU FUSIONS, a navrhnout opatření pro jejich snížení ve veřejném stravování v České republice. V rámci projektu byl i) kvantifikován potravinový odpad (ztráty) ve vybraných řetězcích jídelen a restaurací s rychlou obsluhou, proveden odhad množství odpadu a ztrát v celém segmentu rychlého stravování v ČR; ii) byly identifikovány příčiny potravinových ztrát ve vybraných provozovnách a z nich odvozeny obecné faktory, které způsobují potravinové ztráty v jídelnách a rychlém občerstvení; a iii) byla navržena opatření pro redukci potravinového odpadu / ztrát v segmentu veřejného stravování pro praxi, podpůrné (nevládní) organizace a statní správu. Výsledkem je vytvoření odborného podkladu z oblasti omezení potravinových ztrát pro kvalifikované politické rozhodování státní správy a tvůrců politik a současně návrh inovací technologických a organizačních postupů vybraných řetězců veřejného stravování. Výsledky měření objemu ztrát, příčiny ztrát a doporučení k jejich snížení jsou shrnuta v příručce „JAK ŠETŘIT JÍDLEM: PŘÍRUČKA REDUKCE PLÝTVÁNÍ POTRAVINAMI VE VEŘEJNÉM STRAVOVÁNÍ“ a na plakátu „JAK ŠETŘIT JÍDLEM: DOPORUČENÍ PRO JÍDELNY A RYCHLÁ OBČERSTVENÍ“.
Příručka a plakát jsou k dispozici zde:
Využitím výzkumných a participativních metod projekt přispěl ke spolupráci podnikatelské, akademické, neziskové i rozhodovací sféry.
Projekt (č. 2018TL01000071 s názvem Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování) byl řešen s finanční podporou Technologické agentury ČR, z Programu na podporu aplikovaného společenskovědního a humanitního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací ÉTA.

