Další řešitelé: Ing. Hana Deyl Baudisová, Ing. Václav Voltr, CSc., Ing. Anežka Filgasová, Ing. Bohdana Koláříková Janotová, DiS., Ing. Iveta Bošková, Ph.D.
Odpovědný pracovník: Ing. Iveta Bošková, Ph.D.
Věcný obsah úkolu:
- Analýza nabídky a poptávky s rostlinných bílkovinami v ČR dle dostupných zdrojů včetně vytvoření krmné bílkovinné bilance ČR po vzoru EK („Feed Protein Balance Sheet“), v rámci, které by měly být identifikovány hlavní zdroje a užití jednotlivých rostlinných bílkovinných surovin. Bilance EK viz: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/facts-and-figures/markets/overviews/balance-sheets-sector/oilseeds-and-protein-crops_en
- Analýza konkurenceschopnosti domácích rostlinných bílkovin oproti bílkovinám pocházejících:
a) z dovozu ze zemí EU
b) z dovozu ze třetích zemí
- Podmínky, nutné ke zvýšení konkurenceschopnosti domácích rostlinných bílkovin
- Podpůrná opatření vedoucí ke zvýšení konkurenceschopnosti rostlinných bílkovin – současné nastavení podpor a otázka případných podpor budoucích
- Dopady zahrnutí vyššího podílu rostlinných bílkovin z domácí produkce na ceny krmných směsí – podmíněno subdodávkou odborné instituce (Splnění tohoto bodu TÚ je podmíněno spolupráci s odbornými instituce, které se zabývají výživou hospodářských zvířat včetně složení krmných dávek).
Podklady mají sloužit pro zpracování Strategie ČR pro bílkovinné plodiny.