Přejít k hlavnímu obsahu

Metodika ekonomického, energetického a environmentálního hodnocení výroby plodin

Voltr V., Hruška M., Nobilis L. (ECO-trend), Fuksa P. (ČZU)

Metodika byla vytvořena v rámci projektu NAZV QK1710307 Ekonomická podpora strategických procesů na národní i regionální úrovni vedoucí k optimálnímu využití obnovitelných zdrojů energie, především pak biomasy, při respektování potravinové soběstačnosti a ochrany půdy.

Byla schválena s osvědčením č. 64648/2019-MZE-18133 Ministerstva zemědělství, Odboru environmentálního a ekologického zemědělství.

Metodika je určena pro komplexní posouzení ekonomiky, energetiky a environmentálních ukazatelů výroby hlavních plodin v zemědělství, které reprezentují více než 90 % plodin v zemědělství ČR. Vychází z komplexního rozboru energetické, ekonomické a environmentální bilance technologických postupů výroby plodin v kategorizaci bonitovaných půdně-ekologických jednotek (BPEJ) podle normativních a skutečných nákladů s vyjádřením popisu produkce podle spotřeby energie a produkce emisí při výrobě, včetně posouzení LCIA podle spotřeby energie a zatížení životního prostředí.

Autoři:

Ing. Václav Voltr, CSc. ÚZEI
Ing. Martin Hruška, ÚZEI
Ing. Luboš Nobilis, ECO-trend
Ing. Pavel Fuksa, Ph.D., ČZU v Praze

Praha, ÚZEI, prosinec 2019, 172 s. ISBN 978-80-7271-242-7

Metodika je dostupná zde.