Přejít k hlavnímu obsahu

Potenciál uplatnění bioprodukce a místní produkce v rámci udržitelného veřejného stravování

Číslo projektu: QL24020332
-
Agentura, vypisující organizace:

NAZV MZe

Nositel projektu:

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Spolunositelé projektu:

Ústav zemědělské ekonomiky a informací

Doba řešení celkem:

3 roky, březen 2024 – prosinec 2026 

Odpovědný řešitel za ÚZEI:

Ing. Iveta Bošková, Ph.D.

Řešitelský kolektiv ÚZEI:

Ing. Karina Pohlová, Ing. Jana Hlaváčková, Ing. Martin Plášil, Ph.D, Ing. Josef Klabík, Ing. Mgr. Lucie Rádlová, Ing. Ilona Mrhálková

Věcný a časový postup řešení úkolu:

Veřejné stravování je obecným označením společného stravování, které zahrnuje i stravování účelové. Mezi základní druhy účelového stravování patří stravování závodní, školní, nemocniční, v domovech pro seniory, apod.).

Účelové stravování v ČR patří z hlediska rozsahu ke světové špičce, jen školní stravovací zařízení navštěvuje každý stravovací den 1,81 milionu strávníků a potenciál účelového stravování je přibližně polovina populace. Každý stravovací den se spotřebují řádově tisíce tun potravin.
Uplatnění místní produkce je však v účelových stravovacích zařízeních zatím limitované, propojení stravovacích zařízení s lokálními zemědělci a zpracovateli je omezené a implementace biopotravin do stravovacích zařízení takřka nulová.

Projekt je primárně zaměřen na školní stravování (všechny stupně – mateřské školy – základní školy – střední školy), jako největší a reprezentativní část sektoru účelového stravování, která zahrnuje variabilní škálu stravovacích zařízení z pohledu velikosti i struktury stravování (od majoritního podílu malých jídelen, spadajících do režimu veřejných zakázek malého rozsahu, až po menší skupinu zařízení spadajících do podlimitního a nadlimitního režimu). V návaznosti na současné aktivity pomůže projekt detailně odhalit specifické bariéry propojení školních stravovacích zařízení s výrobci biopotravin a místními výrobci potravin v dílčích regionech (krajích) republiky, odhalit potenciál nabídky a navrhnout opatření ke zvýšení uplatnění těchto potravin ve školních stravovacích zařízeních.

Projekt Potenciál uplatnění bioprodukce a místní produkce v rámci udržitelného veřejného stravování je řešen s finanční podporou Ministerstva zemědělství, Národní agentury pro zemědělský výzkum